Важно е за децата да получат шанса да преживеят/ натрупат познания за музиката на различни нива. Един от начините за това е чрез програми за запознаване с музиката.

Помага на децата да разберат музиката из основи, което пък обогатява техният образователен опит. Също така им дава възможността да се срещнат с музиката на други народи, което ги обогатява музикално и културно.

Има огромен брой и изкуство и литература, които могат да те срещнат със света на музиката. И все пак те често се прескачат незабелязани ако човек не знае, как да ги открие. За много деца тези елементи могат да останат скрити, когато пораснат, защото никога не са се срещали с тях. Практическите часове по музика гарантират, че децата ще получат поне основата за да могат да видят огромното разнообразие от музика, като артистично и културна сила.

Практическите часове а подходящи да се провеждат и в класните стаи. Дори ученици, които никога не са свирили на инструмент, могат да имат полза от тях. За тези, които свирят обаче, страстта им към музиката често може да бъде продължена/усилена, чрез тези часове. Музиката е универсален език, така че да знаем повече за нея на различни нива е много важно.

Практическите часове по музика за деца подсигуряват, че всяко дете е имало възможността да се докосне до музиката на някакво ниво и прави музиката част от живота им. Историята на музиката е забележителна. Много висши училища настояват учениците да изкарат поне едно ниво от тези практически часове по музика, като част от тяхното обучение. Това е една добра основа за развитието на едно пълноценно образование.

 

Помагат ли уроците по музика на езиковите умения?

Музиката е израз на нечии емоции. Тя е ефективен инструмент на комуникация с другите. Комуникацията и изразяването са две важни умения, на които се опитваме да научим децата още от ранна възраст. След като децата са запознати с езика, общуването е мъчително за тях не защото не знаят как да комуникират. Дори бебетата знаят как да ви кажат, че се нуждаят от нещо. Това което липсва е набор от думи, който да използват за да предадат мислите си в детайли към човека отсреща.

Въпреки това, децата лесно възприемат музиката, се свързват с музиката. Музиката е комбинация от език и изразяване. Да запознаем децата с музиката, в известен смисъл е като да ги запознаем с книгите. Естествено, четенето е основно умение, на което детето може да бъде научено като му четем. Слушането на музика е алтернативен начин за запознаване на детето с езика. Чрез музиката, те чуват думи и изречения, които иначе не биха или  не биха им обърнали внимание. Също така слушането на песни не отнема толкова много време, както четенето.

Защо родителите четат книги на децата си, преди да заспят? Защо пеем приспивни песни, за да ги преспим? Правим го за да вплетем в тяхната система елементите на езика, които се разкриват  в тези две дейности.

Възпитателите използват музиката, особено при деца, които изучават втори език. Да учиш нов език е доста сложна задача. Включвайки музиката в процеса на учене тази задача става много по-лесна. Учениците се свързват не само с думите, но и със сърцето на изучавания език.

Уроците по музика са важни за развитието на уменията на децата да учат език. Освен това е и забавен начин, децата да заучават нови думи и техните различни значения. В крайна сметка, има ли по-лесен начин да се научи американската азбука, без песничката „А-В-С“.

Затова не пренебрегвайте приспивните песнички, когато слагате децата си да си лягат.