Свиренето на пиано развива мозъка

Владеенето на музикален инструмент може да окаже позитивно влияние върху развитието на мозъка като ефекта зависи от избора на инструмента.
Най-новото проучване на PLoS ONE дава сигурни доказателства ,че музиката има силата да променя по позитивен начин схемата на нашия мозък. Интересната научна статия е публикувано на страниците на научното списание New Scientist.

Най-първата форма на комуникацията между хората е била на базата на звуци, мимики и жестове. Приятните за ухото звуци се възприемат като музика и активират центровете на мозъка за удоволствие – същите се активират при поощрение, мотивация и позитивни емоции.

За никой не е тайна ,че класическата музика и свиренето на музикален инструмент благоприятства развитието на мозъка още от най-ранна възраст. По-ранни проучвания доказват, че професионалните музиканти имат по-големи и по-развити мозъчни центрове отговарящи за слух и сръчност, което от своя страна доказва ,че музикантите би трябвало да имат по-добра пространствена ориентация, по-добри лингвистични умения и по-добра звукова чувствителност в шумна среда. Музикантите имат и по-добра емоционална интелигентност и доста по-лесно откриват скритите емоционални послания във вербалната комуникацията.

Научното списание New Scientist наскоро публикува изследвания доказващи, че музикантите имат по-голяма и по-добре развита мозъчната тъкан свързваща лявата и дясната полусфера.

Докторантката Iballa Burunat и нейните колеги от финландския университет в Jyväskylä провеждат изследване с електромагнитен резонанс, за да проверят мозъчната дейност на 18 музиканта и 18 не-музиканта, които никога не са се занимавали с музика професионално. Музикантите са свирили на различни инструменти – цигулка, виолончело, пиано и тромбон.

За целта на експеримента учените пускали на участниците различни типове музикални парчета – рок, танго и класическа музика от Стравински. С помощта на специален софтуер учените сравнили мозъчната дейност на лявото и дясното полукълбо на всеки участник като резултатите били впечатляващи.

Резултати от изследването доказали ,че мозъчно тяло (corpus callosum), което свързва двете полукълба е наистина по-голямо и по-развито при музикантите. Другият интересен феномен ,които учените наблюдавали е ,че музикантският мозък работи много по-симетрично при слушане на музика в сравнение с активността на мозъчните полукълба при хората, които не се занимават професионално с музика.

Пианото оказва най-позитивен ефект върху мозъка

Изследването на Бурунат доказва ,че мозъците на професионалните пианисти работят по-симетрично в сравнение с професионалните музиканти ползващи струнни инструменти. Учените си обясняват този факт с това ,че свиренето на пиано клавиши изисква по-голяма координация и по-симетрично ползване на ръцете.

„Пианистите свирят с двете си ръце и всичките си пръсти, затова имат по-симетрично развит мозък“, казва Бурунат. „Разбира се , свиренето на струнни инструменти също изисква голяма координация между ръцете ,но там има строга асинхронност между лява и дясна ръка.“

„Ефектът е специфичен при всеки музикант в зависимост от избрания музикален инструмент“, коментира Марк Пиърс от Лондонския университет Queen Mary. „Изумително е да се видят разликите в мозъчната дейност при различните музикантите при слушане на музика.

Свиренето на пиано подпомага социалния живот

Екипът от учени смята ,че пианистите имащи по-добра синхронна мозъчна дейност могат да развият по-добри социални контакти, заради по-добрите комуникационни способности, отколкото хора извън професионалния музикален свят.