Свиренето на пиано развива синхронно мозъка

Свиренето на пиано развива мозъка

Владеенето на музикален инструмент може да окаже позитивно влияние върху развитието на мозъка като ефекта зависи от избора на инструмента.
Най-новото проучване на PLoS ONE дава сигурни доказателства ,че музиката има силата да променя по позитивен начин схемата на нашия мозък. Интересната научна статия е публикувано на страниците на научното списание New Scientist.

Най-първата форма на комуникацията между хората е била на базата на звуци, мимики и жестове. Приятните за ухото звуци се възприемат като музика и активират центровете на мозъка за удоволствие – същите се активират при поощрение, мотивация и позитивни емоции.

За никой не е тайна ,че класическата музика и свиренето на музикален инструмент благоприятства развитието на мозъка още от най-ранна възраст. По-ранни проучвания доказват, че професионалните музиканти имат по-големи и по-развити мозъчни центрове отговарящи за слух и сръчност, което от своя страна доказва ,че музикантите би трябвало да имат по-добра пространствена ориентация, по-добри лингвистични умения и по-добра звукова чувствителност в шумна среда. Музикантите имат и по-добра емоционална интелигентност и доста по-лесно откриват скритите емоционални послания във вербалната комуникацията.

Научното списание New Scientist наскоро публикува изследвания доказващи, че музикантите имат по-голяма и по-добре развита мозъчната тъкан свързваща лявата и дясната полусфера.

Докторантката Iballa Burunat и нейните колеги от финландския университет в Jyväskylä провеждат изследване с електромагнитен резонанс, за да проверят мозъчната дейност на 18 музиканта и 18 не-музиканта, които никога не са се занимавали с музика професионално. Музикантите са свирили на различни инструменти – цигулка, виолончело, пиано и тромбон.

За целта на експеримента учените пускали на участниците различни типове музикални парчета – рок, танго и класическа музика от Стравински. С помощта на специален софтуер учените сравнили мозъчната дейност на лявото и дясното полукълбо на всеки участник като резултатите били впечатляващи.

Резултати от изследването доказали ,че мозъчно тяло (corpus callosum), което свързва двете полукълба е наистина по-голямо и по-развито при музикантите. Другият интересен феномен ,които учените наблюдавали е ,че музикантският мозък работи много по-симетрично при слушане на музика в сравнение с активността на мозъчните полукълба при хората, които не се занимават професионално с музика.

Пианото оказва най-позитивен ефект върху мозъка

Изследването на Бурунат доказва ,че мозъците на професионалните пианисти работят по-симетрично в сравнение с професионалните музиканти ползващи струнни инструменти. Учените си обясняват този факт с това ,че свиренето на пиано клавиши изисква по-голяма координация и по-симетрично ползване на ръцете.

„Пианистите свирят с двете си ръце и всичките си пръсти, затова имат по-симетрично развит мозък“, казва Бурунат. „Разбира се , свиренето на струнни инструменти също изисква голяма координация между ръцете ,но там има строга асинхронност между лява и дясна ръка.“

„Ефектът е специфичен при всеки музикант в зависимост от избрания музикален инструмент“, коментира Марк Пиърс от Лондонския университет Queen Mary. „Изумително е да се видят разликите в мозъчната дейност при различните музикантите при слушане на музика.

Свиренето на пиано подпомага социалния живот

Екипът от учени смята ,че пианистите имащи по-добра синхронна мозъчна дейност могат да развият по-добри социални контакти, заради по-добрите комуникационни способности, отколкото хора извън професионалния музикален свят.

2015-10-16T17:31:47+02:0016. октомври 2015|
Ние използваме бисквитки или подобни инструменти на нашите сайтове, за да подобрим тяхното представяне и вашето преживяване. ОК