BBC NEWS

Музиката „кара мозъкът да учи по-добре“.

Часовете прекарани, упражнявайки се да свириш на цигулка или пиано

си заслужават времето и труда – уроците по музика подсилват/засилват

детската памет

Изследователи от Хонг Конг открили, че децата, които свирят на музикален инструмент имат по-добра словесна памет, отколкото тези, които не свирят.

Твърдят, че тяхното откритие може да помогне на хората да се възстановят от мозъчни увреждания, точно както здравите деца.

Психолози от Китайският Университет на Хонг Конг са изследвали 90 момчета на възраст между шест и петнайсет години.

Половината от децата са свирили в струнните оркестри на училищата си и са взимали уроци по свирене на класическа музика за пет години.

Останалите деца, които учели в същите училища, не са свирили на инструмент.

Стимулиране

На всички деца е направен вербален мозъчен тест, за да проверят колко думи могат да повторят от списък, и визуален мозъчен текст с картини.

Тези деца, които свирят на инструмент възпроизвели/повтаряли значително повече думи от списъка, в сравнение с децата, които не свирят и като цяло заучавали повече думи с всеки следващ тест.

Те също така можели да запомнят повече думи отколкото другата група, при тест 30 минути по-късно.

Колкото по-дълго са свирели децата на инструмент, толкова по-добра е била и паметта им.

Въпреки това не са открити разлики във визуалната памет между групите.

Изследователите предположили, че свиренето на музикален инструмент стимулира лявата половина на мозъка, която пък контролира вербалното учение.

Година след първото изследване, същите тестове били повторени  с децата, които свирели в оркестъра.

От първоначалните 45 ученици само 33 деца все още свирили в оркестъра.

Те също така изследвали 17 деца, които започнали да свирят на музикален инструмент, след първоначалното изследване.

Групата на начинаещите показала по-слаби вербални умения, от момчетата, които свирели от по-дълго време.

Но година по-късно показали забележителен напредък.

Както и да е, дванайсетте момчета от първата група, които спрели да свирят не показали по-нататъшно развитие, но пък и не загубили способностите си придобити по времето, когато са свирили.

Родителски интерес

Изследователите, ръководени от доктор Агнес Чан, твърдят, че свиренето на музикален инструмент „по някакъв начин подпомага реорганизацията и по-доброто развитие на левият темпорален лоб на мозъка, което благоприятства подпомага познавателните процеси осъществявани от тази специфична зона, която всъщност е вербалната памет.“

Тя добавя: „ За учениците с по-добра вербална памет най-вероятно ще е по-лесно да учат в училище.“

Д-р Александра Ламонт, преподавател по музикална психология/ психология на музиката в университета Кийл в Обединеното кралство, казва в онлайн новините на Би Би Си, че изследване върху влиянието на изследване в областта на действието на музиката върху други способности, умения, компетентности е често сложни и противоречиви, но изследванията проведени в Хонг Конг са важни при добавянето на нова информация в разискването.

Но и добавя: „Това изследване показва, че децата които са имали допълнителни занимания с музика/ свирят на музикален инструмент, често са деца на по-заможни родители/ деца от по-висока социално-икономическа прослойка и техните родители, следователно са по-склонни децата им да получават по-добро образование и се интересуват повече от развитието на децата си.“

Тези деца може и да показват по-голям прогрес просто, защото получават повече помощ и подкрепа. Ако това е случаят, ние очакваме да видим развитие, подобрение и в други учебни сфери, като например математиката.

В сравнение, визуалната памет не се счита за важно академично умение, което може да обясни разликата между групите.

Тя допълва: „Тези резултати ни дават повече информация за разсъждения, но спешно се нуждаем от повече изследвания за да разберем повече, относно кое е това, което има ефект.“

Музиката е важна и приятна дейност, по своята същност, и много изследователи работят в тази област, силно вярват че може да е опасно да популяризираме музиката само на базата на ползите, които може да донесе.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3095807.stm